Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Vitacit

Tisk


Charakteristika: Rocková skupina

Datum narození/zahájení aktivity:0.0.1976
Datum úmrtí/ukončení aktivity:0.0.1998
Text

Vitacit, pražská rocková skupina, zahájení činnosti 1976, ukončení činnosti 1998.
 
Skupinu založil 1976 v Roztokách u Prahy basový kytarista Pavel "Kuře" Hejč se svými vrstevníky ve věku "školou povinném": Jiřím Kadlecem (kytara, zpěv), Tomášem Vyhnalíkem (klávesy) a Karlem Adamem (bicí). Inspiraci nacházeli v repertoáru britských hardrockových souborů Deep Purple a Black Sabbath. Po prvním veřejném vystoupení se kvarteto rozšířilo o kytaristu Jaroslava Kunku a bubeníka Tomáše Hubáčka, když Hejč převzal funkci druhého kytaristy a přeškolil se na basovou kytaru. Adam, autor názvu skupiny, ale i prvních původních písní, se 1978 stal leaderem. To už se pozornost soustředila na charismatickou osobnost zpěváka Danna "Zeppelina" Horynu, vzhlížejícího se v Robertu Plantovi, a trio Adam, Hejč a Horyna doplnili Jiří Löffelmann (kytara) a Václav Pokorný (bicí). V roce 1981 se Vitacit prvně představil pražskému publiku jako předkapela populárního Abraxasu a tím si otevřel dveře do významných rockových klubů a sálů v hlavním městě.
 
Přestože se ani Vitacit nevyhnul doteku aktuální nové vlny (epizodní vliv Police), orientace souboru se postupně posouvala z hard rocku k heavy metalu. Mezitím proběhly další personální změny: Karla Adama, který nastoupil na vojnu, nahradil 1982 Luděk Adámek (od 1985 leader skupiny), Horyna a Pokorný pendlovali mezi Vitacitem a na tanečních zábavách žádanou skupinou Benefit, odchod Löffelmanna kompenzoval příchod kytaristy Michaela "Mecha" Bohumela. Přestože skupina pořídila 1984 čtyři nahrávky ve studiu Československého rozhlasu (nevyšly na deskách), odchod Horyny v roce 1985 signalizoval krizi. O úspěšném comebacku a konečném příklonu k metalu rozhodli ještě 1985 noví lidé – ve skupině TAM objevený zpěvák Ladislav Křížek a kytarista karvinské skupiny Žádná křeč Miloš Doležal, který zacelil mezeru po emigrantovi Bohumelovi a jeho krátkodobém nástupci Albertu Čížkovi. Křížek spěl rychle k postavení hvězdy, Doležalovi umožňovala jeho zručnost a technika uplatnit v metalu módní  "speed". Oba byli pilní autorsky a zcela přestavěli repertoár souboru, jehož stoupající renomé potvrdila 1986 pozvánka k vystoupení v 1. ročníku Rockfestu. Posluchači Větrníku, jediného rozhlasového pořadu, který se v té době zabýval rockovou hudbou, prosadili ve své anketě Vitacit na druhé místo mezi objevy roku 1986, celkově byla kapela šestá, stejně jako jeho nahrávka To se nesmí stát. Přestože skupina opakovaně natáčela ve studiu Martina Kratochvíla, prvního singlu Strach/Poutník životem se dočkala až 1989. To už se s ní v březnu 1987 rozloučil na koncertu v pražské Lucerně Ladislav Křížek, který přistoupil na nabídku ostravské skupiny Citron, a vojáci povolali Pavla Hejče. Vitacit hrál dočasně ve třech pod vedením Doležala, který rovněž zpíval. Přestože se na tomto postu neustále zlepšoval, následující rok 1988 byl pro skupinu kritický. Nejvíce se o ní psalo v souvislosti s  účinkováním ve filmu režiséra Radovana Urbana Horká kaše, pro který nahrála několik písní včetně duetu se zpěvačkou Lucií Bílou. Tu si také Vitacit pozval na prestižní Metalové matiné v rámci Rockfestu. Doležal se zase blýskl na turné v rozšířené sestavě Kocábova a Pavlíčkova Výběru. Vitacit opustil Václav Pokorný a Doležal doporučil na jeho místo svého bývalého spoluhráče z Ostravy Ivana Poláka. V říjnu 1988 se na koncertu v Praze na Smíchově znovu připojil k Vitacitu Hejč, po odchodu z Citronu si s kapelou občas jako host zazpíval Křížek
 
V září 1990 vydal Vitacit své první album Vzhůru přes oceán, které nahrál v sestavě Doležal (kytara, zpěv, syntezátory), Hejč (kytara, doprovodný vokál), Adámek (basová kytara, doprovodný vokál) a Polák (bicí). Autorem všech deseti písní a většiny textů byl Doležal, jenž se však 7. 5. 1991 rozloučil na pódiu Lucerny s kapelou a odcestoval na půl roku do USA, kde studoval na kytarové škole v Los Angeles. Hejč a Adámek vyhledali nové hráče a 1992 nahráli a vydali druhé album Máte se hnout, na kterém se s k nim připojili Fanny Stehlík (zpěv, harmonika), Petr Eda Kocour (kytara) a Štěpán Smetáček (bicí), v doprovodných vokálech rovněž Lucie Bílá a Marcela Březinová. Toto obsazení, které se shlédlo v americkém street rocku, se však neprosadilo a 1995 se znovu prosadil Doležal, který vsadil na sestavu Libor Matějčik (kytara), Karel Adam (basová kytara) a Daniel Hafstein (bicí). Přestože "přitvrdili" na albech Navostro a Zaživa mrtví, Doležal už v té době žil mimo Prahu a jeho zájmy se upíraly k rozběhnutí nahrávacího studia v Žirovnici. Vitacit se scházel jen nepravidelně a v červenci 1998 definitivně ukončil činnost.


Diskografie

Vzhůru přes oceán (Multisonic 1990);
"Máte se hnout" (Monitor 1992);
Navostro (Monitor 1995);
Zaživa mrtví (pod hlavičkou "Miloš Dodo Doležal & Vitacit", Monitor EMI 1996).

Literatura

I. Lexika
EJ (heslo Aleš Opekar).
 
II. Ostatní
Tůma, Jaromír: Vitacit pro tři chutná líp (Mladý svět 1988, č. 10, s. 31).
Ondrášek, Tomáš: Vzhůru před oceán (recenze LP, 27, Melodie 1989, č. 4, s. 30).
Špulák, Jaroslav: Vitacit chce důstojný export (Rock & Pop 1990, č. 11, s. 16).
red.: Nová šťáva z Vitacitu (Melodie 30, 1992, č. 3, s. 6).
Kučerová, Markéta: A Vitacit to hrne (Melodie 30, 1992, č. 6, s. 24).
Petričko, Jan: "Máte se hnout" (Melodie 30, 1992, č. 12, s. 31).
Špulák, Jaroslav: Je čas se hnout (Rock & Pop 1992, č. 24, s. 14).
Leitl, Radek a Krátká, Veronika: Staronový Vitacit zas jede (Rock Report 1995, č. 4–5, s. 8).
Korál, Petr: A budeme ještě tvrdší! (Rock & Pop 1995, č. 25, s. 10).
Topercer, Jaroslav: Vitacit a jeho hrubozrnný bigbít (Melodie 1996, č. 9, s. 35).
 
www.vitacit.cz
 
Jaromír Tůma

Text

Datum poslední změny: 27.3.2009