Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Rychterová, Jana

Tisk


Charakteristika: Zpěvačka a textařka

Datum narození/zahájení aktivity:27.5.1971
Text

Rychterová, Jana, zpěvačka a textařka, narozena 27. 5. 1971, Strašice u Rokycan.

 

Původním povoláním učitelka vystudovala pedagogickou fakultu (1995) a učila na Základní škole v Nové Pace. Současně byla členkou folklorního souboru Hořeňák. První písně komponovala pro své žáky. Profesionální uměleckou dráhu nastoupila v roce 2000, kdy začala vystupovat s vlastními pořady Hrátky s češtinou a Hrátky s dopravní výchovou. V tomtéž roce natočila s těmito tématy první kompaktní disk pro děti, který je dosud používán při výuce ve školách. V letech 2000–06 účinkovala společně s Jiřím Suchým v jazzovém souboru Hot & Sweet Orchestra. Současně začala komponovat písně a šansony, určené dospělým posluchačům; doprovázela ji houslistka Lenka Uhlíková. V roce 2002 vyšel kompaktní disk Po cestách soumraku, který obsahuje výhradně šansony. Od roku 2005 hostuje pravidelně v pořadech Šanson – věc veřejná. Jako herečka vystoupila v drobné roli v televizním seriálu Ordinace v růžové zahradě a ve hře amerického herce a dramatika Neila Simona Poslední ze žhavých milenců. V roce 2005 vydala druhý kompaktní disk s titulem To je život…!

V současné době vystupuje jako zpěvačka a kytaristka v crossoverové vokální formaci Two Voices, které založila, a pro něž píše texty i písně. Základem repertoáru jsou adaptace slavných maličkostí světových autorů, kterým Rychterová dává svými texty nové a někdy překvapivé rozměry. V původní sestavě ještě jako Two Voices s mezzosopranistkou Editou Adlerovou a houslistou Vladimírem Iljičem Pecháčkem vydala dva kompaktní disky: první pod názvem Two Voices, druhý s titulem Two Voices TWO. První disk obsahuje mimo jiné spirituály, sefardské písně, operní árie, šansony a lidové písně. Na druhém, vydaném v roce 2009 pod názvem Two Voices Two, se objevují právě adaptace tradičních skladeb z oblasti vážné hudby s texty Jany Rychterové (mimo jiné Humoreska Antonína Dvořáka, Šavlový tanec z baletu Gajané Arama Chačaturjana, Ragtime Scotta Joplina). Od roku 2011 v triu působí Dája Šimíčková (Sestry Havelkovy) v alternaci s Gabrielou Pešinovou (Státní opera). Two Voices vystupují na jevišti Divadla Semafor. V roce 2012 vydala formace v pořadí třetí kompaktní disk Crazy Classic, kde Rychterová kromě humorně otextovaných skladeb (mimo jiné Kankán Jacquese Offenbacha či Badinerie Johanna Sebastiana Bacha) uplatnila i závažnější texty (Dvořákovo Largo, Debussyho Dívka s vlasy jako len).

Jako písničkářka nyní Rychterová trvale spolupracuje s houslistou Vladimírem Iljičem Pecháčkem, který ji doprovodil i na dalším autorském kompaktním disku Mrak (2008) a s nímž v pořadech To je život účinkuje v klubech. V Praze koncertuje dvojice v Salmovské literární kavárně, dále spolupracuje s Českým rozhlasem 2 v pořadech Radiodárek, Tobogan, Lenoška Ivo Šmoldase. Rychterová se uplatnila také jako moderátorka (Benefiční koncert Podejte pac! – 2004 a Pocta V + W – 2005, oba v České televizi).

 

Petar Zapletal


Datum poslední změny: 26.12.2012