Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

Myslikovjan, Ivan

Tisk


Charakteristika: Hráč na klarinet, altový saxofon a Electronic Wind Instrument, jazzman, producent a skladatel

Datum narození/zahájení aktivity:24.9.1960
Text

Myslikovjan, Ivan, hráč na klarinet, altový saxofon a Electronic Wind Instrument, jazzman, producent a skladatel, narozen 24. 9. 1960, Ostrava.
 
Absolvoval hru na  klarinet na konzervatoři v Ostravě. Později přibral saxofon a absolvoval jednoleté studium ve speciálním jazzovém studiu v Praze pod názvem Jazzová praktika u Karla Velebného, kde se naučil hlavně improvizaci. Po studiích začal profesionálně působit ve skupině ETC... Vladimíra Mišíka. Průběžně účinkoval i v dalších seskupeních (například Buty, Orchestr Karla Gotta, Orchestr Karla Vágnera, Laura a její tygři, Kontraband a Quartet Milana Svobody, Olympic, Hot Line, Robert Křesťan a Druhá tráva, Radio Big Band Praha, Pražští filharmonikové a další).
 
Jako sólový hráč hostoval na více než padesáti nahrávkách a spolupracoval s předními osobnostmi české populární hudební scény (Helena Vondráčková, Karel Gott, Lucie Bílá, Bára Basiková, Ilona Csáková, Petr Hapka, Janek Ledecký, Jiří Korn, Leona Machálková, Jiří Vondráček, Jaromír Nohavica, Vladimír Merta, Alice Springs, Raven, Vlasta Redl, Karel Růžička, Emil Viklický, Tony Trishka a Breakfest Special, Radek Pastrňák, Josef Mazan a další). Je vyhledávaným studiovým hráčem a vystupoval v různých televizních a rozhlasových programech. Účinkoval na mnohých jazzových klubových scénách a festivalech u nás i v zahraničí (Francie, Belgie, Norsko, Dánsko, Rakousko, Německo, Švýcarsko). Reprezentoval také francouzské nástrojařské firmy Vandoren, Selmer či Lebayle. Pro britské vydavatelství Silva Screen Records sólově nahrál  kompilační CD symfonické filmové hudby Bernarda Herrmanna. Věnuje se i klasické hudbě – spolupracoval s pražským komorním Orchestrem Atlantis, Pražskými filharmoniky či s kytarovým virtuosem Josefem Mazanem.
 
Kromě koncertní sólové dráhy je Ivan Myslikovjan činný též v oblasti producentské. V roce 1994 založil společně se svojí tehdejší francouzskou manželkou Viviane produkční společnost Viviane Management. Pod touto firmou zorganizoval v roce 1995 devítidenní festival české kultury v Paříži pod názvem Okno do Prahy (Fenetre sur Prague), kterého se zúčastnili přední sólisté a skupiny všech žánrů (Věra Bílá & Kale), ale i další umělci, včetně výstavy fotografií (Gábina Fárová) a loutkového divadla (bratři Formanové). Po roce 1989 to byla první akce tohoto druhu v zahraničí a významně přispěla k prolínání české a francouzské kultury. Od roku 1995 začal také natáčet a produkovat své sólové projekty. Patří mezi ně debutové album Nice to Meet You, jazzové album vánočních koled Vánoční inspirace, dvě alba produkovaná v Německu Sax & Love a Sax Art či spoluautorská alba Sax Horoscope a Four Sea Sons.
 
Byl nominován Českou Hudební Akademií v kategorii Jazzový muzikant roku 1996. Jako pedagog vydal roku 1998 publikaci Moderní škola pro saxofon, ve které shrnul své nástrojové a hráčské zkušenosti. Příležitostně se účastní mistrovských kursů a věnuje se jazzové improvizaci.
 
V roce 2000 založil skupinu Blue Birds, hrající fusion jazz ovlivněný současnými hudebními prvky. Její repertoár čerpá ze sólových alb Myslikovjana. Vystupuje především na jazzových klubových scénách a festivalech. V roce 2002 s touto skupinou zrealizoval projekt Sax Horoscope Live v pražském planetáriu. Pod pojmenováním Ivan M. či *E1* vstoupil Ivan Myslikovjan i na taneční hudební scénu (House Music, Trance Dance, Drum´n´Bass). Spolupracoval s několika českými a zahraničními Djs (Lumiere, Loutka, IM Cyber, Vectif, Martez, Hector Polez a jiní) a sólisty (Charlie One, Tonya Graves, Orson a další).Vystupoval v pražských klubech (Roxy, Mecca, Radost FX) i na domácích a zahraničních festivalech (The Colours of Ostrava 2002, Summer of Love 2002, Ibiza 2005 apod.). Spolu s klubem Mecca pořádal svou rezidentní noc Absolut Valentine, kde představuje Djs a sólisty, s nimiž vystupuje (IM Cyber, Luger, Neo, Charlie One). Spolupracoval s White & Round a Depo 9. V oblasti elektronické hudby hostoval se skupinami Different D.I.S.C.O., Starfleet, Patrick Bergman, Petr Schejbal a dalšími.
 
V roce 2003 založil další sólové a spoluautorské projekty Two (Vít Beneš – piano) a Duo Concertinissimo (Josef Mazan – kytara). Spolupracoval i s japonským umělcem Chakkiri Norio, se kterým v roce 2004 natočil společné sólové album s názvem New World.  Myslikovjan je hudebník s velkými ambicemi. Patří mezi přední české jazzové saxofonisty. Vedle samotného účinkování s mnoha dalšími hudebníky se stále věnuje producentské činnosti a chystá další autorská alba.
Diskografie
Diskografie (výběr)

Nice to Meet You (Happy Music 1995);
Information of My Soul (Český rozhlas Ústí nad Labem 1995);
Vánoční inspirace (Český rozhlas Ústí nad Labem 1996);
Sax & Love (EMI Music 1998);
Sax Art (EMI Music 1998);
Sax Horoscope (Warner Music 1999);
Harmonie (Music Vars 2002);
Look Better Naked (Down Town Cafe 2003);
Duo Concertinissimo (Wingra 2004);
New World (Czech Radio North – Ústí nad Labem 2004).
Literatura
www.ivan-sax.com
 
Jana Staňková
Datum poslední změny: 12.3.2008