Český hudební slovník osob a institucí

Centrum hudební lexikografie

Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity
Vedoucí redaktor: Petr Macek
Redakční kruh: Petr Kalina, Karel Steinmetz, Šárka Zahrádková

A B C Č D Ď E
F G H Ch I J K
L M N Ň O P Q
R Ř S Š T Ť U
V W X Y Z Ž  
 

Přihlášení

CENTRUM HUDEBNÍ LEXIKOGRAFIE

Ústav hudební vědy
Filozofická fakulta
Masarykova univerzita
Arna Nováka 1
602 00 Brno

Tel: +420 5 49494623
Fax: +420 5 49497478
Email: slovnik@phil.muni.cz

České srdce

Tisk


Charakteristika: Pražská rocková skupina

Datum narození/zahájení aktivity:0.0.1989
Text

České srdce, pražská rocková skupina.
 
Skupinu založil v květnu 1989 kytarista, skladatel a zpěvák Michal Šenbauer (narozen 27. 10. 1965), který v letech 1986–88 působil ve skupině Žentour, u nahrávky Kdo to vzdává na LP Žentour 001 a na exportním albu You Drive Me Crazy  však byl uveden jako host. V roce 1988 zpíval na prvním singlu skupiny Z00 (Čínská zeď/Chůze), v té však členství pro názorové různice záhy ukončil. Roku 1989 složil na jediný singl skupiny Lego píseň Já chci změnu na text Zdeňka Rytíře, kterou zpívala Lucie Bílá. V té době už Šenbauer pracoval na folkrockovém projektu České srdce, kde hodlal přiblížit českému posluchači styl irských a skotských kapel typu U2, Simple Minds a Big Country a zužitkovat informace o keltské hudbě, které načerpal u bretaňského hráče na keltskou harfu Alana Stivella, jehož po dva roky doprovázel. Pro tuto myšlenku získal folkového zpěváka a autora Vladimíra Mertu, který ještě v předrevolučním čase napsal pro České srdce (na hotovou hudbu, což u něho není obvyklé) texty, znějící v listopadu 1989 jako načasovaná aktualita: To nechce klid, Z očí do očí, Rytíři z Blaníku. Ty se společně s písní České srdce staly základem eponymního alba, které soubor v roce 1990 nahrál ve složení Pavel Kučera (dříve ve skupině Nahlas, basová kytara, zpěv), Michal Šenbauer (zpěv, kytara, akustická kytara), Ondřej Mucha (rovněž ex-Nahlas, bicí, conga) a Karel Holas (ex-ZOO, housle, klávesy, zpěv). U všech skladeb prvních dvou CD (s výjimkou tradicionálu Irská suita) bylo autorství hudby kolektivně připsáno Českému srdci.  
 
Alan Stivell vyjádřil sympatie k Šenbauerově snažení účastí na albu Srdce z Avalonu, které skupina  (už bez Pavla Kučery, místo nějž hostoval basový kytarista Jiří Veselý)  nahrála za dvouměsíčního pobytu v bretaňském Plougrescantu. Ačkoliv málokdy nechá znít svou keltskou kytaru na cizích deskách (jednou z výjimek byla Kate Bush), tady si zahrál ve  třech snímcích. O jednu nahrávku více zde má další franouzský host, virtuóz na irské dudy Ronan Le Bars. Třetí velkou desku Pohřebiště hitů koncipovalo České srdce jako tribut svým vzorům (spíše „spřízněným duším“, podle tvrzení Michala Šenbauera), když předložilo coververze známých tradicionálů (Dirty Old Town) a hitů (I Still Haven´ t Found What I´ m Looking For od skupiny U2) s keltsky znějícími nápěvy.
 
V druhé polovině 90. let ztratilo České srdce kontakt s velkými gramofirmami a počínaje titulem Oheň voda vzduch (1998) začalo prezentovat svou tvorbu na vlastní náklady pod hlavičkou Sun Music. Na desce si opět zahrál Ronan Le Bars a naposledy Karel Holas, na jehož místo přišel Zdeněk Pohorský se zkušenostmi ze skupin ZOO a Irish Dew. I když většinu basových partů nahrál opět Jiří Veselý, se základním triem Šenbauer – Mucha – Pohorský začal nastálo spolupracovat basový kytarista Milan Libich. Prostřednictvím pátého alba Znamení se k hudbě s keltskými vlivy přihlásily další zajímavé hostující osobnosti: Lucie Bílá, Blanka Šrumová, Michal Pavlíček, Jan Hrubý. České srdce představuje většinou vděčné programové zpestření na letních festivalech v sousedství slavnějších kapel.
Diskografie
České srdce (Supraphon 1991);
Srdce z Avalonu (Bonton Music 1993);
Pohřebiště hitů (Bonton Music 1994);
Oheň voda vzduch (Sun Music 1998);
Znamení (Sun Music 2000).
Literatura
Tůma, Jaromír: Jak tluče České srdce (Mladý svět 1990, č. 11, s. 30).
Meinhaus, Václav W.: České srdce (Melodie 28, 1990, č. 3, s. 78).
Ondrášek, Tomáš: Srdce a víra (Melodie 29, 1991, č. 2, s. 1).
Bezr, Ondřej: České srdce (recenze alba, Melodie 29, 1991, č. 7, s. 29).
Jireš, Roman: Irský sen Českého srdce (Expres 4. 3. 1993, s. 10).
Petr Korál: Rozhovor s Michalem Šenbauerem (Rock & Pop 2001, č. 4, s. 42).

http://www.ceskesrdce.cz/
 
Jaromír Tůma
Datum poslední změny: 12.11.2003